Om Cypern

Resmål, nyheter, restips och fakta om Cypern

Fakta om Cypern

Information och fakta om landet och ön Cypern som historia, ekonomi, befolkning, natur, folkmängd, ekonomi, språk, turism etc för barn, vuxna och hela familjen. Ett solsäkert resmål med härliga stränder och mycket att se och göra. Mjuka sandstränder och rent turkost vatten. Cypern i östra Medelhavet som enligt legenden är födelseplatsen för kärleksgudinnan Afrodite. Här kan du njuta av ett av Medelhavets bästa klimat med runt 340 soldagar per år. Fakta och bra att veta om Cypern.

Information om Cypern

Cypern är en ö och ett land i östra Medelhavet. Ön ligger öster om Grekland, söder om Turkiet, väster om Syrien och norr om Egypten. Cypern är den tredje största ön i Medelhavet och räknas egentligen geografiskt till Asien men politiskt oftast till Europa. Ön är den tredje största ön i Medelhavet och är ligger i dess östra del strax utanför Turkiet. FN definierar Cypern som ett västasiatiskt land. Turkiet ligger ca 75 kilometer norr om ön och andra grannländer är Syrien och Libanon i öst, Israel i sydöst, Egypten i syd och Grekland i nordväst. Ön har dock inga land gränser. Cypern ligger geografiskt närmare Libanon än Grekland. I Troodosmassivet ligger öns högsta berg, Mount Olympos, 1921 m ö.h. Innanför den norra kusten ligger bergskedjan Pentadaktylos, på svenska Fem fingrar. Fem fingrar avser bergskedjans fem markerade toppar i rad. Huvudstad och största stad är Nicosia. Officiella språk är grekiska och turkiska. Statsskick är republik med en president. Total yta är 9 250 km². Befolkning år 2007 var 854 000 med en befolkningstäthet på 92,32/km². Valuta är Euro. Nationalitetsmärke är CY, landskoden är CY och landsnumret är 357.

Cypern är uppdelat i sex distrikt/regioner som heter samma som distriktshuvudstäderna: Famagusta, Kyrenia, Larnaca, Limassol, Nicosia och Paphos. Famagusta och Kyrenia ligger inom områden som kontrolleras av Nordcypern. Den demilitariserade zonen, s.k.a. ”gröna linjen” går rakt genom huvudstaden Nicosia. Det finns flera olika folkgrupper på ön, vilka är grekcyprioter 77 %, turkcyprioter 18 %, övriga (bland andra armenier och maroniter) 5 %. Internationella flygplatser finns i Paphos och i Larnaca. Nicosia’s flygplats har varit stängd sen 1974. När det gäller religion är tillhör de i den södra delen mest grekisk-ortodoxa kristendomen och de i norr ofta tillhör sunnitisk islam. Det finns dock religiösa minoriteter som maroniter, judar, armenisk-ortodoxa, romerska katoliker och anglikaner.

Turism på Cypern

Turismen är en viktig näring. Cyperns varma medelhavsklimat, fina stränder och lämningar av historiska kulturer ger bra förutsättningar för turism. Ön välkomnar ca 3 miljoner turister varje år och de flesta turisterna kommer från Storbritannien, Tyskland, Skandinavien, Ryssland och Israel.

Cyperns historia

Den tidigaste upptäckta mänskliga aktiviteten på Cypern från 9000-talet f.Kr. Arkeologiska lämningar från den här tiden är den neolitiska byn Khirokitia och med Kungagraven i Pafos. Via sitt strategiskt läge i Medelhavet har ön varit styrd av många olika stormakter, t.ex. imperier som hettiter, assyrier, egyptier, perser, rashiduner och umayyaderna, lusignaner, venetianer och osmaner. Cypern beboddes först av mykenska greker under 1000-talet f.Kr. År 333 f.Kr. tog Alexander den store över ön från perserna. Osmanska riket erövrade Cypern år 1571 och ön blev sen under osmansk kontroll i över 300 år. 1878 placerades ön under brittiskt kontroll till självständighet 1960. År 1974 skedde ett försök till statskupp av grekcypriotiska nationalister och delar av grekiska militärjuntan. Statskuppens mål var att uppnå en förening av Cypern med Grekland. Turkiet utnyttjade tillfället och invaderade den norra delen av ön vilket resulterade i delning av ön.

Språk som talas på Cypern

Officiella språk grekiska och turkiska, men engelska är också vanligt p.g.a. Storbritannien’s närvaro.

Cyperns flagga

Cyperns flagga är vit med två gröna olivkvistar. Mitt på flaggan finns en stiliserad bild av Cypern i brandgult. Flaggan antogs den 16 augusti 1960 vid självständigheten. Den vita färgen och olivkvistarna symboliserar fred. Den brandgula färgen representerar koppar.

Cypern Flagga

Källa: Wikipedia, Nationalencyklopedin (NE), The World Factbook – CIA