Den charmiga lilla staden Pafos på Cyperns västkust är kanske mest känd som en plats för sol & bad, avkoppling och golf, men här finns också en uppsjö av intressanta sevärdheter.

Pafos var Cyperns huvudstad under hellenismen och romartiden och spåren är tydliga än i dag, inte minst i den arkeologiska parken med sina fantastiska mosaiker. De historiska och kulturella lämningarna är så betydelsefulla att hela staden är uppsatt på Unescos Världsarvslista. Idag har staden ca 36 000 invånare och är därmed Cyperns 4:e största efter Nicosia, Limassol och Larnaca.

Områdets rika historia och kulturella arv är en utmärkt grund för att bygga en helhet kring under kulturhuvudstadsåret. Programmet som skapats erbjuder många intressanta och spännande delar och spänner över ett brett spektra.

En central del är konceptet ”Open-Air Factory” som inte bara handlar om öppenhet i förhållande till rum, utan också till tolerans, acceptans, uppmuntran och inkluderande av olika kulturer, idéer och trosuppfattningar. Helt i linje med organisationens motto “Linking Continents-Bridging Cultures”.

Open-Air Factory innefattar hela regionen såväl rumsligt som socialt, den har en decentraliserad struktur med olika sektioner, enheter och workshops och sträcker sig från centrala Pafos ut till olika kommuner och mindre samhällen. Pafos har alltid haft ett strategiskt läge i östra Medelhavet och genom sin moderna multikulturella verklighet aspirerar man nu på att bli den första kulturhuvudstaden som länkar öst med väst.

Med Cyperns fördelaktiga klimat är Pafos det perfekta resmålet för alla som vill kombinera avkoppling och semester i solen med kultur och historia, och aldrig har väl förutsättningarna varit bättre än i år.

Till Pafos flyger man direkt med Ryanair från Skavsta i perioden april – oktober och i samma period erbjuder TUI paketresor med avresa från ett flertal flygplatser. Man kan också flyga reguljärt med exempelvis Norwegian till den största flygplatsen på ön strax utanför Larnaca, då med en transfer på ca 1,5 timma till Pafos.