Cyperns andra största stad Lemesos eller Limassol har de senaste åren genomgått en förvandling från slitet turistresmål till kosmopolitisk trendsättare. Lokala myndigheter och det privata näringslivet har genom olika projekt fått den forna 80-tals stjärnan i charterprogrammen att åter blomstra. Gamla hotell renoveras, uppgraderas eller byggs om till snygga lägenheter med utsikt över Medelhavet. Nya trendiga restauranger, takterrasser och klubbar poppar upp som svampar längs kustvägen och inne i de gamla stadsdelarna.

Den nyöppnade Marinan som ligger precis intill stadskärnan har blivit en braksuccé och här samlas folk både dag och kvällstid för att äta på någon av restaurangerna, fika på något av caféerna, shoppa, strosa omkring eller bara studera folklivet. Här kan du lätt spendera några timmar i den ljumma havsbrisen. Första delen av projektet är avslutat och nu är man inne i fas två där bl.a. en sandstrand färdigställs och byggandet av nya lägenheter och hus är igång.

Lemesos kommun har de senaste åren lagt ner mycket arbete på att renovera och anlägga ny strandpromenad utmed den långa kuststräckan. Nyligen invigdes också en allaktivitets park med en liten parkteater intill strandpromenaden och centrum. I slutet på året öppnas också nyanlagda bryggor/pirer för sköna promenader i direkt anslutning till havet. Vidare har man etablerat nya cykelleder på flera håll i staden, men den mest populära är förstås den utmed kusten med Medelhavet i blickfånget. Cyprioterna har anammat cykeltrenden och nya ”bikeshops” har i rask takt slagit upp sina portar i flera stadsdelar.

Den lokala turistmyndigheten i Lemesos rapporterar om ett uppsving av individuella gäster som besöker staden. Med ett ökat antal reguljärflygförbindelser har andelen besökare som inte reser med en researrangör ökat markant de senaste 2 – 3 åren. Lemesos är speciellt attraktivt för aktiva resenärer och för dem som söker mer än bara strandsemester. Stadens läge på sydkusten är idealiskt för dem som vill resa runt och upptäcka öns rika kulturarv och orörda natur.

– Lemesos har sannerligen fått ett lyft och jag kan absolut rekommendera ett besök. Staden som pulserar året om passar de flesta men jag skulle tro att en vuxen och nyfiken publik trivs allra bäst. Det finns ett stort utbud och många riktigt bra restauranger, samt närhet till några av öns främsta sevärdheter. I tillägg så är det bara en halvtimmas bilfärd till flera riktigt bra golfbanor säger Johan Lantz på Cyperns Turistråd.