Strax öster om den lilla staden Polis på nordvästra Cypern planeras ett av Cyperns största turismprojekt på många år och efter att detaljplanen nu godkänts återstår endast en slutlig miljöutredning och bygglov.

Det är Shacolas Group, Cyperns största privata företagskoncern som ligger bakom projektet Limni Bay som ligger naturskönt på en sluttning ner mot havet i ett område där det tidigare låg en koppargruva. Den omfattande planen består bl.a. av två 18-håls golfbanor skapade av banarkitekterna Jack Nicklaus och Gary Player, ett femstjärnigt hotell och hälsocenter, förstklassiga hus, ett museum, flera cykelvägar och ett informationscenter och skyddsområde för havssköldpaddor.

– Detta är ett efterlängtat projekt som ligger fantastiskt vackert i en miljö som är balsam för både kropp och själ säger Johan Lantz på Cyperns Turistråd. Man kommer bygga på ett sätt som smälter in omgivningen och ta stora miljöhänsyn för den unika floran och faunan.

Med ett avstånd på endast 45 km från den lilla hamnstaden Pafos innebär de nya golfbanorna i Polis att västra Cypern blir något av ett golfmecka i östra Medelhavet. I dagsläget finns tre bra golfbanor i Pafos området och en fjärde öppnar i september. Det är den första av två nya 18-håls banor som byggs med utgångspunkt i den gamla banan ”Secret Valley”. Den andra beräknas öppna i början av 2015.

Västra Cypern som har så mycket mer än sol & bad att erbjuda har blivit alltmer populärt bland skandinaver de senaste åren och de flesta researrangörer erbjuder nu paketresor till området. En ytterligare bidragande orsak till populariteten är att Ryanair nu flyger direkt till Pafos flygplats från Stockholm/Skavsta och Oslo/Rygge.