Agia Napa är ett populärt resmål för resenärer från de nordiska länderna. Många reser dit för att njuta av gyllene sandstränder och ett kristallklart turkost vatten. Den lilla semesterorten bjuder på ett rikt utbud av nöjen, restauranger och kulturevenemang.

Under förra året reste c:a 100 000 turister från de nordiska länderna till just Agia Napa-området. Barnfamiljerna utgör c:a 70 procent av besökarna och i år kan det bli rekord – bokningsläger ser mycket positivt ut.

– Agia Napas styrka är just stränderna och det är förstås jättekul att komma i topp i undersökningen. Vi tror att det blir ett rekordstort antal besökare i år och det är främst barnfamiljer som reser dit. De älskar Agia Napa på grund av de fina och barnvänliga stränderna. Men det finns också mycket annat att göra i området, säger Johan Lantz, chef för Cyperns turistråd i Norden.

Agia Napa ligger på den östra sidan av Cypern, cirka fyra mil från flygplatsen i Larnaka. I centrum av staden finns ett torg med ett medeltida kloster. På smågatorna i staden finns trevliga butiker, caféer och restauranger. I området finns det också museer av olika slag däribland Thalassa museum som ställer ut Cyperns marina arv från förhistorisk tid till nutid. På samma museum kan man beskåda skelett från de cypriotiska minielefanterna som levde på ön fram till 11 000 f k.

Protaras, trea på TripAdvisors lista, är ett område strax öster om Agia Napa. Här ligger ett flertal stränder och mindre vikar varav Fig Tree Bay är den största och mest välkända stranden. I Protaras är tempot lite lugnare och det mesta handlar om ren avkoppling i solen.Kustremsan söderut bjuder också på en spännande natur, med grottor, valv och gömda vikar. Det finns också båtturer till det närbelägna naturreservatet Cape Greco.