Larnaca, Cyperns tredje största stad, är en välkänd plats för många svenskar eftersom det är här öns stora internationella flygplats är belägen. Men flertalet turister fortsätter sin resa till någon av de populära badorterna längs med kusten utan att besöka staden. Med ett flertal nya projekt på gång hoppas de lokala myndigheterna att fler skall upptäcka Larnaca, som utöver sol & bad och en härlig – nyligen förlängd – strandpromenad också erbjuder genuin stadskänsla med allt vad det innebär.

En pådrivande förändringsfaktor är förstås framgången grannstaden Limassol har upplevt med ökad turism till följd av flera lyckosamma infrastruktursatsningar. Under 2017 slår Rezidor Hotel Group upp portarna till ett helt nytt Radisson Blu Hotel & Residence i ett riktigt bra läge nära både hamn, strand och centrum. Detta högklassiga hotell kommer erbjuda 105 rum och lägenheter, restaurang, poolbar, konferensrum, SPA & Fitness center samt restauranger och caféer i gatuplan.

Precis intill den palmklädda strandpromenaden ”Phinikoudes” planeras dessutom ett 5-stjärnigt Resort som utöver lyxiga hotellrum kommer innehålla ett flertal butiker, restauranger och nöjes-etablissemang. Det är den ryska byggherren Lanomex Development Ltd som står bakom byggnationen som beräknas klar under 2017. I kontraktet ingår också en uppdatering av de allmänna ytorna intill projektet.

– Detta är betydande investeringar, som kommer ge Larnaca förnyad tillväxt i en tuff period för den Cypriotiska ekonomin. Förutsättningarna för just dessa investeringar visar att Larnaca har potentialen att attrahera seriösa utländska investeringar, som kommer att bidra till ett positivt affärsklimat för utveckling och skapa nya jobb säger Larnacas Borgmästare Andreas Louroutziatis.

Den för Cypern nya och växande olje- & gasindustrin ses, utöver turismen, som en viktig del i den framtida ekonomin på ön och bidrar till nya investeringar inom flera områden, men det är framförallt inom tjänste- och servicesektorn man ser kommande behov och möjligheter. Larnacas strategiska läge nära flygplatsen och huvudstaden Nicosia kan ge staden trumf på hand inför framtida satsningar.

Fritidsresor, Ving och Airtours erbjuder paketresor med boende i Larnaca under perioden april – oktober. Norwegian flyger direkt från Stockholm större delen av året. Med ett flygbyte finns en mängd alternativ t.ex. Aegean Airlines, Air Baltic, Austrian Airlines och Lufthansa.