Såväl proffsdykare som dykturister söker sig till Cyperns kristallklara vatten och rika havsliv. Cyperns kust erbjuder idealistiska platser för så väl nybörjardyk som mer avancerade dyk och vrakdykningar.

En särskild fotogenre – undervattensfotografering – har utvecklats bland annat på Cypern. Mellan den 1 och den 6 juni arrangeras ”Afrodite”, som är en särskild tävling för undervattensfotografering, där de tävlande antingen kan ta stillbilder eller spela in en kortfilm som fångar Cyperns fascinerande undervattensvärld.

Tävlingen startar den 1 juni, då deltagarna ska infinna sig på Livadhiotis City Hotel i Larnaca på Cypern. Fotona ska tas mellan den 2 och 4 juni och tävlingsbidraget ska överlämnas till juryn senast den 5 juni. Förutom prispengarna, som uppgår till ett sammanlagt värde av 20 000 Euro, så finns det även chans att vinna en dykresa till Papua Nya Guinea.

I fokus för tävlingen finns vraket Zenobia som sjönk 1982 utanför Larnakas kust. Zenobia anses vara ett av de tio mest häpnadsväckande vraken i världen. Det ligger endast 1 400 meter från Larnakas hamn på ett djup av 18-42 meter, vilket passar både professionella dykare och nybörjare. Utifrån denna undervattensmiljö kan de tävlande välja mellan fyra olika teman för sina bilder.

De fyra fotografiska teman som de tävlande kan välja är: De bästa Zenobia-fotona, bästa enskilda Zenobia-foto, bästa reklamfoto och kreativa foto om miljöskydd samt bästa mode- och nakenfoto. Det finns även en särskild kategori för amatörfotografer och en kategori för bästa kortfilm (90 sekunder).

– Cyperns Turistråd ger oss möjlighet att arrangera denna prestigefyllda fototävling där de tävlande också har en chans att vinna otroligt fina priser. Jag är stolt över att kunna bjuda in såväl fotoentusiaster som proffs till Cypern för att delta i tävlingen, säger veteranen och undervattensfotografen, David ”Pilo” Pilosof, som håller i tävlingen. Pilo håller även i Epson Red Sea Competition och han är en internationellt erkänd auktoritet på undervattenfotografering.